Aanpak voor duurzame afvalverwerking in de zorg

Vraag naar duurzame afvalverwerking in de zorg stijgt en daar hebben wij nu een passende aanpak voor. Duurzame afvalverwerking in de zorgsector is een belangrijk onderwerp vanwege de enorme hoeveelheid afval die in ziekenhuizen en andere zorginstellingen dagelijks wordt geproduceerd. Medisch afval bevat vaak potentieel gevaarlijke materialen, denk aan infectueuze stoffen die ziektes kunnen veroorzaken. Juist daarom is het heel belangrijk om medisch afval op een veilige en duurzame manier te verwerken. Blue2Green heeft een oplossing ontwikkeld voor duurzame afvalverwerking in de zorg.

Wat is medisch afval?

Eén van de belangrijkste methoden voor duurzame verwerking van medisch afval is recycling. Onder medisch afval verstaan we alles wat weggegooid wordt door ziekenhuizen, zorginstellingen, tandartsen, maar ook dierenklinieken. Veel materialen kunnen doorgaans prima worden gerecycled, zoals plastic flessen, karton en papier. Helaas is recycling van reguliere materialen in de praktijk nog niet overal de standaard. Toch is het aan te raden om niet-infectueuze materialen te recyclen. Duurzame afvalverwerking stelt zorginstellingen in staat om hun afvalberg aanzienlijk te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere omgeving.

Medisch afval verbranden is niet duurzaam

Lastiger wordt het als het om infectueus medisch afval recyclen gaat. Onmogelijk is het echter niet. Hoe we de zorgsector duurzamer kunnen maken vertellen wij u graag vanuit Blue2Green. Medisch afval moet op een andere manier worden verwerkt dan regulier bedrijfsafval. In de meeste gevallen wordt medisch afval verbrand en dat is verre van duurzaam. Vanzelfsprekend is medisch afval verbranden zeer vervuilend voor het milieu en heeft het een negatief effect op de luchtkwaliteit. Daarom bedacht Blue2Green een duurzaam alternatief voor verbranden om de zorg te verduurzamen.

Samenwerking met Ecosteryl voor duurzame afvalverwerking

In samenwerking met Ecosteryl kan medisch afval dat infectueuze stoffen bevat veilig verwerkt worden. Uniek is de methode van Blue2Green waarbij microwavegolven en stoom wordt gebruikt om het afval te zuiveren. Via een recyclingmachine van Ecosteryl kan een bepaalde hoeveelheid afval per keer verwerkt worden. De machines van Ecosteryl hebben verschillende typenummers die aangeven hoeveel afval de machine kan verwerken. Opzienbarende resultaten boekte Ecosteryl met het prototype en ontwikkelde de techniek verder door. Om de Nederlandse zorgsector te kunnen bedienen is Du-Con Trade B.V. geregistreerd dealer geworden van Ecosteryl. Van daaruit is het nieuwe bedrijf Blue2Green Recycling opgericht in het voorjaar van 2023.

Factoren die zorgsector duurzamer maken

Andere belangrijke factoren die de zorgsector duurzamer maken zijn bewustwording en gedrag. Duurzame afvalverwerking in de zorgsector is niet alleen mogelijk door middel van technische innovaties. Verminderen van afval in de zorg begint bij verantwoorde processen als inkoop en het minimaliseren van verpakkingsmateriaal en plastics. Daarmee kunnen zorginstellingen grote stappen maken op het gebied van verduurzamen. Advies hierover geven we ook om met elkaar de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd te kunnen verminderen.

Aanpak voor duurzame afvalverwerking in de zorg

In het algemeen is duurzame afvalverwerking in de zorgsector een uitdaging, maar er zijn verschillende opties beschikbaar om deze uitdaging aan te pakken. Door het verminderen van afval, het recyclen van materialen en het gebruik van duurzame technologieën, kunnen zorginstellingen bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst. Meer weten over onze werkwijze om medisch afval duurzaam te verwerken tot grondstoffen? Maak dan een afspraak met Cees Duijn, initiatiefnemer van Blue2Green Recycling.

Dit bericht delen