Recyclinginstallatie medisch afval in Velsen-Noord

In Velsen-Noord zorgen we voor een innovatieve oplossing om de zorgsector in één klap te verduurzamen. Op onze nieuwe recyclingplant kunnen we medisch afval recyclen en daardoor hoeft afval uit de zorg straks niet meer verbrand te worden. Met Blue2Green Recycling richten we ons op het terugwinnen van kostbare grondstoffen uit medisch afval. Jaarlijks produceert de Nederlandse zorgsector zo’n 30 miljoen kilo afval, waarvan een groot deel speciaal ziekenhuisafval (SZA) betreft, zoals besmette kleding en medische instrumenten. Tot nu toe belandde dit afval in verbrandingsovens, wat leidde tot CO2-uitstoot en verspilling van waardevolle grondstoffen.

Decontaminatie van medisch afval start in Velsen-Noord

Blue2Green Recycling gaat medisch afval recyclen door middel van een nieuwe installatie in Velsen-Noord. Decontaminatie van het afval gebeurt door het te verhitten met droge hitte in een zogenoemd microwave systeem. Na dit proces wordt het afval gesorteerd in verschillende materialen, zoals metalen, kunststoffen en textiel. De metalen worden geperst en doorverkocht, terwijl de kunststoffen gerecycled worden tot nieuwe producten. Deze circulaire oplossing sluit aan bij de ambities van de Green Deal Duurzame Zorg, die streeft naar minder CO2-uitstoot en het terugwinnen van waardevolle materialen in de zorgsector. Hoewel gerecycled materiaal niet altijd kan concurreren met nieuwe grondstoffen in prijs, biedt Blue2Green Recycling toch een rendabele oplossing door de verkoop van teruggewonnen metalen en de winstgevendheid van de afvalverwerking zelf.

Uitbreiden circulaire oplossingen voor de zorgsector met investeerders

Om de impact te vergroten, zijn er plannen om vijf van dergelijke recyclinglocaties te bouwen verspreid over Nederland en Vlaanderen. Doordat de kosten hoog zijn wordt een deel gesubsidieerd door de Europese Unie en zoeken we naar investeerders om het project te financieren. Met deze initiatieven streeft Blue2Green Recycling ernaar om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid in de zorgsector. De overstap naar recycling in plaats van verbranding markeert een belangrijke verschuiving in de benadering van medisch afval. Door het implementeren van geavanceerde technologieën en circulaire oplossingen zet Blue2Green Recycling een grote stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de zorgsector. Met een focus op het terugwinnen van waardevolle grondstoffen en het verminderen van CO2-uitstoot, toont dit initiatief de mogelijkheden van innovatie in afvalbeheer.

Samenwerken aan duurzame zorg

De nieuwe installatie in Velsen-Noord is slechts het begin van een groter streven naar duurzaamheid en milieubewustzijn in de zorgsector. Door het bouwen van meerdere recyclinglocaties en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende stakeholders zorgen we straks voor een nog bredere impact op het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie. Met een combinatie van technologische vooruitgang, beleidsmaatregelen en investeringen kan de zorgsector een leidende rol spelen in het creëren van een duurzamere toekomst. Ook samenwerken aan duurzame zorg? Neem contact op met Blue2Green Recycling.

velsen-noord
Dit bericht delen