Artikel in RecyclePro

Risicohoudend medisch afval decontamineren en recyclen

Artikel in RecyclePro | Nummer 4 2023

Zicht op hergebruik van specifiek ziekenhuisafval (sza)

Innovatie recycling medisch afval start in 2024

In deze publicatie (artikel in RecyclePro) vertelt Cees Duijn verder over zijn bedrijf dat zich inzet om medisch afval niet langer te verbranden. Vanuit zijn kennis van de markt en de technologie is hij een samenwerking aangegaan om concrete stappen te maken om de zorgsector te verduurzamen. Oftewel: stoppen met verbranden, CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en grondstoffen te gaan hergebruiken. Om vervolgens de minimumstandaard te worden voor risicohoudend medisch afval, zodat verbranding enkel maar bij hoge uitzondering nog nodig is. Cees: “Als de Nederlandse zorginstellingen straks inzien dat we samen veel duurzamer kunnen inzetten op recycling, wordt dit een ongekend succes. We verwachten dan ook dat we snel de Belgische markt op gaan.”

Duurzaam afval verwerken uit de zorgsector

Artikel in RecyclePro magazine

publicatie in recyclepro

Tekst: Roel van Gils | Beeld: Blue2Green Recycling

Duurzame recycling van medisch afval

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van alle CO2-uitstoot in Nederland. Dat is net zoveel als Tata Steel! Het staat haaks op de initiële doelstellingen van de zorgsector om mensen beter te maken en een goede kwaliteit van leven te bieden. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 streeft de Nederlandse zorgsector naar 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal zijn in 2050. Daarbij komt het verminderen van primair grondstoffengebruik met 50% in 2030 en een maximale circulaire zorg te realiseren in 2050. Dan helpt het natuurlijk niet als ze medisch afval structureel blijven verbranden. Blue2Green Recycling heeft daar een pasklaar antwoord op en zet medisch afval om naar herbruikbare grondstoffen.

“Momenteel wordt infectieus specifiek ziekenhuisafval (SZA) verzameld in de alom bekende blauwe WIVA-vaatjes”, begint Cees Duijn van Blue2Green Recycling. “De vaatjes worden gesloten, verzegeld en integraal verbrand, waarbij de verbrandingsslakken eindigen op een afvalberg. Niet bepaald duurzaam of circulair. Als ‘new kid on the block’ bieden wij een duurzame oplossing voor medisch afval gebaseerd op de laatste wijziging van het Landelijk Afvalstoffenplan (LAP-3, sectorplan-19) en met het oog op het Circulaire Materialenplan (CMP-1) dat per 1 januari 2025 van kracht wordt. Dat gaat een enorme boost geven aan het hergebruik van secundaire grondstoffen en een beperking van het gebruik van primaire grondstoffen.”

InnoMax en Blue2Green werken samen aan duurzame afvalverwerking in de zorg

Ontsmetten

Blue2Green Recycling sorteert alvast voor op die nieuwe regelgeving. “Voor het ziekenhuis verandert er in principe niets”, benadrukt Cees. “Ze kunnen diezelfde blauwe vaatjes blijven gebruiken. Het traject aan de achterkant daarentegen gaat volledig op de schop.” Bij het concept van Blue2Green Recycling wordt het medisch afval eerst gedecontamineerd. “In deze stap worden infectueuze stoffen uit het medisch afval geneutraliseerd”, verduidelijkt Cees. “Na het decontamineren is het medisch afval vergelijkbaar aan regulier bedrijfsafval en kan dus ook als zodanig worden verwerkt. Met de kennis die we bij InnoMax in huis hebben van hoogwaardige recyclingtechnieken, halen we vervolgens herbruikbare grondstoffen uit het afval, zoals diverse kunststoffen (met name PP, PE en PVC), ferro en non-ferro metalen, maar ook glas, keramiek en een FLUF-fractie. Dat laatste wordt weer via pyrolyse omgezet naar olie, de basis voor virgin plastics. We produceren overigens alleen halffabricaten en verschepen dat naar gerenommeerde bedrijven in Nederland en België die het opwerken tot recyclaat. En zo is de cirkel weer rond.”

Belgische vinding

De decontaminatietechnologie van Blue2Green Recycling is gebaseerd op het concept van Ecosteryl. “Deze Belgische fabrikant ontwikkelt en exporteert machines naar meer dan zestig landen wereldwijd, behalve in de Benelux en Duitsland”, weet Cees. “Dat is het gevolg van de doorgeslagen regelgeving en het feit dat gevestigde partijen die nu het medisch afval verbranden monopolist zijn. Wij gaan dat tij keren en kunnen zo een wezenlijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de zorg. En dat gaan we ook bewijzen. Zo is onze eerste locatie momenteel in ontwikkeling in Velsen-Noord, een platform met een maximale capaciteit om 3.000 ton medisch afval per jaar te verwerken. In Nederland zijn er maximaal vijf van deze locaties nodig om het equivalent aan medisch afval dat nu verbrand wordt hoogwaardig te recyclen. Daarmee wordt een gigantische CO2-besparing gerealiseerd. Het doel is om de eerste locatie in het tweede kwartaal van 2024 volledig operationeel te hebben. Ik zou zeggen, blijf ons zeker volgen.”

Bron: Tekst is afkomstig uit de artikel in RecyclePro.

RecyclePro 4 2023
Dit bericht delen